Poletni delovni čas trgovine: PON-ČET: 10h-13h | 14h-18h; PET: 10h-15h

Kontakt:

info@extremo.si | 00386 31 634 034

ABC oprema za podvodni ribolov

by | Jan 27, 2016 | Novosti

ABC Oprema

Sodi med najpomembnejše dele potapljaške opreme, s katerimi se poslužujejo potapljači iz različnih disciplin. Tovrstna oprema se lahko razlikuje, glede na tip in način potapljanja (npr. Celoobrazne maske, ki se uporabljajo pri potapljanju z jeklenkam, niso ravno priporočljive za podvodni ribolov, ipd.), tako da se bomo v nadaljevanju v glavnem osredotočali na osnovno opremo, ki jo potrebujemo le  pri podvodnem ribolovu.

Med najpomembnejše oz. nepogrešljive dele potapljaške opreme sodijo:

Maska

Maska za podvodni ribolovPotapljaška maska z dihalko; pri izbiri tovrstne opreme za podvodni ribolov, moramo biti posebej pozorni na prilagoditev maske na lastno strukturo obraza. To enostavno preverimo tako, da masko brez pasu rahlo prislonimo na obraz, s čimer ustvarimo podtlak (s tem ko izstisnemo zrak iz maske). V kolikor nam maska ostane na obrazu, pomeni da ni večjega izpuščanja zraka, in da se ta dobro prilega obrazu. To je posebej pomembno kasneje, ker masko ne bo zalivalo, oz. ne bo izpusta zraka, ki bi potencialno plašil ribo. Druga pomembnejši lastnosti pri izbiri maske sta širina zornega kota ter volumen maske. Štirina horizontalnega pa tudi vertikalnega zornega kota, enostavno pomenita da bomo v vodi zmožni opazovali več terena, zaradi večjega vidnega polja. Pri tem gre dodati, da za podvodni ribolov ne priporočamo maske iz prozornega silikona, zaradi motenj, ki ga povzroča lom svetlobe znotraj maske. Izbira med vzorčastimi ali enobarvnimi maskami je še danes aktualna tematika med podvodnimi ribolovci, saj ne obstajajo čisti dokazi, ki bi znatno kazali na tovrsten vpliv pri uspešnosti lova. Kljub temu, da je pri maski izpostavljena površina relativno majhna, je končna izbira tako v veliki meri odvisna od posameznika, ki si na podlagi lastnih izkušenj in prepričanj ustvarijo, prilagodijo in nabavijo ustrezno opremo. V podvodnem svetu poznamo številne živali, ki uporabljajo mimetičnost (hobotnica, sipa, žaba, list, škarpina, in mnoge druge so tipični primerki, ki mimetičnost uporabljajo pri lovu ali obrambi). S posnemanjem okolja želimo v čim večji meri posnemati okolico, v kateri lovec postane neviden oz. razbije silhueto večjega plenilca. Pri maski je največja prostornina steklo, ki je zadnja leta postalo tarča marketinških definicij, da ribe sledijo gibanju beločnic. K tovrstnim zgodbicam bi dodal, da slednja delujejo zrcalno in so na daljavo zelo opazna tako, da jih ne priporočam.

Dihalka

Dihalka za podvodni ribolovDihalke, so ravno tako nepogrešljiv del opreme, katerih funkcija je ena izmed bolj vitalnih. 8) Dobijo se v vseh možnih oblikah, barvah in dolžinah, pri katerih je izbira predvsem odvisna od načina lova. Za lov po luknjah priporočam predvsem mehke, gumijaste dihalke, ki se lahko ob tem ko trčite ob steno luknje lahko zvijejo in vam pri tem ne snamejo maske. Če se to zgodi nekje globoko v luknji zna bit sila nerodno, v nekaterih primerih tudi nevarno. Za lov iz zasede priporočam mimetično ali transparentno dihalko, iz preprostega razloga, ker želimo ostati čim manj opazni. V zgodnjih letih sem dihalko enostavno porinil pod pas maske, ker sem kaj hitro izgubil priložen obroček. Danes vidim dve koristi pri uporabi tovrstnega obročka. Prva in nadvse pomembna je hitrejša priprava na čolnu, kjer ni nepotrebne izgube časa za iskanje opreme (zlasti med zimskim časom), kot drugo pa pri pregledu in iskanju terena oz. ribe, kjer nekoliko bolj obračam glavo, dihalka izpod pasa ne izpodriva maske, zaradi česar jo zna zaliti. Pri globokem lovu s čakanjem, pa dihalko na površini in potopom enostavno držimo v roki. Mojih pet centov k ustnemu delu dihalke: Izrastka za boljši oprijem z zobmi, odrežem ali odgriznem takoj, saj nezavedno grizljam in puščam kitom podobne zvokove, ki so odgnali že marsikaterega šarga.

Plavuti

Plavuti za podvodni ribolovPlavuti, zaenkrat predstavljajo edino učinkovito metodo, s katero lahko v vodi dosežemo neko relativno dolžino glede na vloženo energijo. Z drugimi besedami želimo doseči čim večjo dolžino ali globino z čim manjšim številom zamahov. Zato pri podvodnem ribolovu večinoma koristimo plavuti z dolgimi listi. Pri zamahu, kjer list plavuti tudi vpognemo, nastane zaradi trenja izpodrinjene vode do potiska, ki nas vodi naprej (Ne gre za točno fizikalno definicijo, je zgolj moje razumevanje pri kateremu sem sigurno izpustil še kakšen ključen faktor). Vredno je tudi omeniti, da se shranjena energija v vpognjenem listu med drugim zamahom še dodatno sproži, zaradi česar so dolge plavuti tudi tako efektivne in priljubljene med podvodnimi lovci. So naše “edino” gonilo, ki nas držijo na površini, s katerimi se lahko učinkovito gibljemo v trodimenzionalnem prostoru pod gladino (z malo prakse) itd. Izbira materiala je velika, od plastičnih, steklo-plastičnih, karbonskih in različnih hibridnih mešanic, ki nosijo različne lastnosti. Pri izbiri plavuti je potrebno upoštevati predvsem trdnost, ki je odvisna od naše moči oziroma teže ter material, ki bo odločal o trajnosti in posledični uporabnosti vaše opreme. Plavuti so lahko že sestavljene ali pa jih lahko sestavimo iz posameznih delov. Bodite le pozorni da bo čevelj dovolj udoben in vsaj dve številki večji od številke vaše noge. Pri sestavljenih plavutih naj bodo listi dobro zalepljeni, saj lahko ravno tako povzročajo nezaželjene zvokove. Ribe so zelo pri tem zelo občutljive, saj imajo vzdolž telesa niz čutnic, s katerimi na daljavo zaznavajo vibracije nastale v vodi, ki jih tvori izpodriv plavuti ali katerikoli vir vibracij. Priporočljiva je uporaba vzorčastih listov, saj jih lahko uporabljamo pri vseh tehnikah lova.

News

Related post

Ni rezultatov

Iskalne rezultate ni mogoče prikazati, ker nismo nič našli, poskusite kaj drugega.

Ni rezultatov

Iskalne rezultate ni mogoče prikazati, ker nismo nič našli, poskusite kaj drugega.

Ni rezultatov

Iskalne rezultate ni mogoče prikazati, ker nismo nič našli, poskusite kaj drugega.

Ni rezultatov

Iskalne rezultate ni mogoče prikazati, ker nismo nič našli, poskusite kaj drugega.

Free Shipping

Free shipping on all orders from USA

Secure Payment

We offer safe shopping guarantee

100% Satisfaction

14 day money back guarantee

Online Support

We support online
24 hours a day

0
    0
    Tvoja košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino